Dogodki

Prireditev ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj

Občinski praznik občine Loški Potok praznujemo vsako leto prvo soboto v oktobru. Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj se odvija v telovadnici OŠ dr. Antona Debeljaka Loški Potok. Kulturni program po navadi pripravijo učenci osnovne šole in vsako leto obiskovalce navdušijo s svojo izvirnostjo in številnimi talenti. Na prireditvi vsako leto podelijo tudi nagrade in priznanja Občine Loški Potok, ki so razvrščena v tri kategorije: častni občan Občine Loški Potok, grb Občine Loški Potok ter listina Občine Loški Potok. Utemeljitve in predloge za nagrade in priznanja presoja komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta občine Loški Potok.

Božično-novoletni koncert potoških zborov

Božično-novoletni koncert potoških zborov se vsako leto odvija na slovenski državni praznik 26. decembra, ko obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti. Koncert prireja Osnovna šola dr. Antona Debeljaka Loški Potok v sodelovanju z Občino Loški Potok, na njem pa sodelujejo vsi delujoči zbori in vokalne skupine v občini, teh je trenutno kar 7.

Božično-novoletna razstava

Vsako leto v času božično-novoletnih praznikov Turistično društvo Loški Potok v sodelovanju z Društvom upokojencev Loški Potok priredi posebno razstavo s tematiko decembrskih praznikov. Odvija se krašenje novoletnih smrekic, ki se ga lahko udeležijo društva in posamezniki. Posebno mesto pa dobijo razstavljeni »župneki«, ki jih spečejo potoške gospodinje. »Župnek« je poseben božični kruh, narejen iz boljše moke. Ta posebno oblikovani in okrašeni kruh je bil na praznični mizi vse tri svete večere – na božični večer, na silvestrovo in na svete tri kralje. Vsak sveti večer so ga požegnali, razrezali so ga na svete tri kralje. Svoj kos so dobili vsak član družine in tudi živali v hlevu.

Razstava rokodelskih izdelkov društva upokojencev

Članice društva upokojencev so aktivne tudi na področju rokodelstva in ročnih spretnosti. Skozi celo leto se družijo v prostorih društva ali v domu starejših občanov na različnih delavnicah, kjer ustvarjajo. Izpod njihovih rok so tako nastale unikatne vaze iz steklenic, pletene košarice, nakit, lesene rože in še bi lahko naštevali, saj jim idej ne zmanjka. Svoje izdelke vsako pomlad razstavijo v Kulturno-turističnem centru v sklopu njihovega rednega letnega občnega zbora, kjer si jih lahko ogledajo ostali člani društva in gostje ter drugi obiskovalci.

Velikonočna razstava

Tudi v času praznika velike noči članice turističnega društva in društva upokojencev priredijo razstavo. Poleg velikonočnih aranžmajev in jedi vsako leto predstavijo tudi druge z veliko nočjo povezane zanimivosti, npr. velikonočne voščilnice, prtičke s simboli velike noči, podobice ter molitvenike. Pri predstavitvi žegnov k sodelovanju povabijo tudi društva iz sosednjih občin.

Občasne tematske razstave društva upokojencev

Društvo upokojencev Loški Potok je zagotovo eno od najbolj aktivnih društev pri ohranjanju kulturne dediščine našega kraja. Pevska skupina Povasienke in povasienc s svojimi nastopi sodelujejo na večini prireditev v kraju. S svojim ljudskim petjem in z oblačili, ki predstavljajo značilno praznično obleko iz časa 19. stoletja na prostoru Loškega Potoka, so pomembni glasniki potoške kulturne dediščine tako v domačem kraju kot tudi drugod. Poleg pevskih nastopov pa v društvu vsako leto pripravijo različno tematsko razstavo, ki pripomore k ohranjanju in ozaveščanju Potočanov o kulturni dediščini Loškega Potoka. V preteklosti smo lahko obiskali razstave starih čajnikov in čajnih servisov, starih poročnih fotografij, predmetov, ki so bili v rabi pri molži in predelavi mleka. V bližnji prihodnosti člani društva pripravljajo razstavo na temo šiviljstva in krojaštva na območju Loškega Potoka, ki jo že nestrpno pričakujemo.

Likovna kolonija in otroška likovna ustvarjalnica

Turistično društvo Loški Potok že vrsto let konec meseca junija prireja likovno kolonijo in otroško likovno ustvarjalnico. Prva poteka v Loškem Potoku že od leta 2003 in druga od leta 2012. Likovno ustvarjanje, ki se ga udeležijo otroci in odrasli, je del kulturnega gibanja v Loškem Potoku, ki je iz leta v leto pestrejše in zanimivejše. Zanimive tematike in lepe lokacije v naravi privabijo k ustvarjanju tako domačine kot tudi ustvarjalce od drugod.

Razstava del likovne kolonije in otroške ustvarjalnice

Po vsaki zaključeni likovni koloniji organizator – Turistično društvo Loški Potok priredi tudi razstavo likovnih del, ki so jih udeleženci kolonije ustvarili. Termin odprtja razstave s kratkim kulturnim programom običajno sovpada z datumom praznika občine Loški Potok. Tako otvoritev vsake razstave poteka prvi petek v oktobru na različnih lokacijah v Loškem Potoku. Do sedaj so se odvijale v avli Doma starejših občanov Loški Potok, v zgornji avli Osnovne šole dr. Antona Debeljaka Loški Potok ter v galeriji Kulturno-turističnega centra Loški Potok. Člani TD Loški Potok ob odprtju predstavijo tematiko ustvarjanja in izdelke, ki jih avtorji izberejo za razstavo. Vsako otvoritev popestrijo s kulturnim programom ter zakusko za obiskovalce.

Odprtje likovne razstave

Predstavitev potoške kulinarike

Turistično društvo in društvo upokojencev na različnih dogodkih predstavljata potoško kulinariko in s tem prispevata velik delež k ohranjanju kulturne dediščine Loškega Potoka. V ta namen je turistično društvo izdalo knjižico Prehrana nekoč in recepti za vsakdanjo rabo, kjer lahko najdemo napotke za pripravo tradicionalnih potoških in ostalih jedi.

Spominska slovesnost pri Ogenjci

Spominska slovesnost pri partizanski bolnišnici Ogenjca poteka vsako zadnjo nedeljo v juliju na prireditvenem prostoru pred spominsko kočo. Dogodek organizira Društvo za ohranitev spomina na partizansko bolnico Ogenjca. S kratkim kulturnim programom in slavnostnim govorom se vsako leto spominjajo tragičnega dogodka iz časa druge svetovne vojne, ki se je zgodil v bližnji kraški jami 31. julija 1942.

Gasilske veselice posameznih prostovoljnih gasilskih društev

V občini Loški Potok je dejavnih 6 prostovoljnih gasilskih društev, ki pod okriljem Gasilske zveze Loški Potok skrbijo za požarno varnost v kraju. Pri tolikšnem številu društev se vsaj v enem vsako leto zgodi kakšen pomemben dogodek (nakup nove opreme in vozil, okrogli jubilej ustanovitve društva ali obnova prostorov), ki ga gasilci želijo predstaviti javnosti. Ob takih priložnostih običajno priredijo prave gasilske veselice, ki so zelo dobro obiskane.

Kdor zna, naj igra

Leta 2010 se je med člani PGD Hrib porodila ideja, da bi v kraju organizirali prireditev, kjer bi nastopali krajani s svojimi številnimi glasbenimi talenti bodisi z igranjem na harmoniko ali kateri drugi inštrument in s petjem. Prireditev so poimenovali »Kdor zna, naj igra« in se tradicionalno odvija ob zaključku šolskega leta v počastitev dneva državnosti. Po nastopu talentiranih glasbenikov sledi veselica z bogatim srečelovom.

Jubilejni in priložnostni koncerti potoških vokalnih zasedb

V občini Loški Potok deluje 7 vokalnih zasedb, od katerih vse nastopajo na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu. Ob različnih priložnostih in jubilejih svojega delovanja pa tudi same prirejajo koncerte in nastope z različnimi glasbenimi gosti. Tako so v preteklosti članice dekliškega zbora Ave verum priredile koncert z ansamblom UGIB, vokalna skupina Potoški fantje pa so pripravili koncert z Adijem Smolarjem.

Tek po sledeh medveda

Vsako leto nekje sredi avgusta Loški Potok zavzamejo ljubitelji teka iz vse Slovenije, zadnje čase tudi iz tujine. Udeležijo se namreč teka, ki šteje za Notranjski tekaški pokal. Prireditev Tek po sledeh medveda v Loškem Potoku organizira potoški klub Nevtralia v vasi Retje. Običajno organizirajo tek na krajši progi za osnovnošolce ter daljši progi za ostale tekmovalce. Proga poteka po razgibanem terenu in s svojim višinskim profilom spada med zahtevnejše. Dogodka se vsako leto udeleži veliko število tekačev, ki s seboj pripeljejo tudi navijače. Največje zadovoljstvo vseh pa so odlično izpeljana tekma ter navdušeni obiskovalci, ki radi prihajajo v naše prelepe kraje.

Igre brez meja

Osrednji dogodek v organizaciji turistično-rekreativnega kluba Nevtralia je vsako leto prireditev Igre brez meja, kjer se udeleženci lahko pomerijo v tekmovanju ekip pri različnih spretnostnih skupinskih igrah. Prireditev je postala že tradicionalna in vsako poletje v Loški Potok privablja nove obiskovalce in tekmovalce iz sosednjih občin in tudi drugod. Po zabavnem delu iger sledi veselica z ansamblom in tombola s privlačnimi nagradami.

Smučarski skoki

Kadar v Loškem Potoku zapade dovolj snega in je vreme lepo, Nevtralia klub priredi tekmovanje v smučarskih skokih na Bloudkovi skakalnici K-30 v Retjah. Tekmovalci se pomerijo v različnih starostnih kategorijah. Udeležba tekmovanja pa je pestra tudi s strani gledalcev in navijačev, saj na skoke radi pridejo tako domačini kot tudi drugi obiskovalci. Zadnja prireditev je potekala februarja 2018.

Šahovski turnir za memorial Mirka Moharja

Januarja 2020 je Nevtralia klub organiziral prvi šahovski turnir za memorial Mirka Moharja. Izkazalo se je, da je v Loškem Potoku veliko dobrih igralcev šaha, ki so svoje znanje pokazali tudi mlajšim udeležencem turnirja. V klubu si želijo, da prireditev postane tradicionalna in se bo izvedla na začetku vsakega leta.

Srečanje motoristov

V Loškem Potoku že vrsto let deluje tudi motoristični klub Holcarji. Tudi njihova vsakoletna prireditev – zbor motoristov – je že postala tradicionalna. Dogaja se vsako tretjo soboto v septembru. Na tovrstnih zborovanjih blagoslovijo motorje, javnost obveščajo o varnosti v prometu in opozarjajo na ranljive udeležence v njem ter organizirajo prikaz nudenja prve pomoči ob morebitni prometni nesreči. Člani kluba so dejavni tudi pri varovanju šolskih otrok v prometu ob pričetku novega šolskega leta.

Vsakoletni tradicionalni pohodi

V občini Loški Potok številna društva in organizacije na različne datume v letu prirejajo tradicionalne pohode po okoliških poteh. Na tem mestu objavljamo termine in kontaktne podatke organizatorjev nekaterih zdaj že uveljavljenih dogodkov:

Planinsko društvo Loški Potok vsako leto organizira naslednje pohode:


• pustna sobota – tradicionalni pustni pohod na Travno Goro po hrvatarjevi poti
• konec marca – pohod v Jelenov žleb
• velikonočni ponedeljek – pohod na Veliko Jazbino po Šegovi poti
• zadnja nedelja v juliju – pohod na Ogenjco

Za vse potrebne informacije se obrnite na:

Planinsko društvo Loški Potok
Hrib – Loški Potok 17
1318 Hrib – Loški Potok

Predsednik: Janez Debeljak

E-naslov: janez58.debeljak@gmail.com
Telefon: 031-622-13

Gostilna pri Kapcu organizira dva pohoda na leto:


• prva sobota v januarju – pohod po pastirskih stezicah Travnika
• tretja sobota v maju – pohod po občini gor in dol

Več informacij dobite pri organizatorju:


Gostilna pri Kapcu
Travnik 74
1318 Hrib – Loški Potok
E-naslov: pri.kapcu@siol.net
Telefon: (01) 836 70 31/ 031 401 322

Kulturno-športno društvo Draga

v sodelovanju z vaško skupnostjo Novi Kot prireja tradicionalni pohod po stezah, ki so jih nekoč naši predniki uporabljali kot povezovalne poti med zaselki in vasmi:
• predzadnja sobota v juliju – pohod po stezicah naših prednikov

Vse podrobnosti o pohodu izveste pri organizatorju:

Kulturno-športno društvo Draga

Podpreska 3 a
1319 Draga

Predsednica: Nevenka Dražetić

E-naslov: ksd.draga3@gmail.com
Telefon: 041-402-438

Lesna zadruga Loški Potok z.b.o., so.p.

Hrib-Loški Potok 17
1318 Loški Potok
Matična številka: 6997988000
Davčna številka: SI 49411942

Kontakt

Telefon

Email