Doživetja

DOŽIVETJA IN AKTIVNOSTI LOVSKE DRUŽINE LOŠKI POTOK

Opazovanje medveda in fotolov

Zagotovite si svoj termin opazovanja medveda že danes. Pošljite povpraševanje vodji turizma lovske družine g. Alešu Bambiču na njegov elektronski naslov: ales.bambic@gmail.com ali pokličite na mobilno številko: 041 862 736.

Želite videti največjo evropsko zver, medveda, v naravi in pobliže spoznati njegov življenjski prostor? Pridite v Loški Potok! Poiščite medvedove sledi v blatu in od blizu doživite njegovo prilagoditev na življenje v tem prostoru skozi vse letne čase. Spoznajte, zakaj je medvedka z mladiči tako zaščitniška, kaj se dogaja z medvedi v času hibernacije, kako izgleda pravi medvedji brlog. Pri izkušenih potoških lovcih izvedite, kako človek in medved lahko sobivata in kako lahko pravilno in najbolj naravno odreagirate ob morebitnem srečanju z največjo zverjo v naših gozdovih. Udeležite se doživetega opazovanja medveda v gozdu z licenciranimi vodniki Lovske družine Loški Potok in se preizkusite v fotolovu. Lovska družina Loški Potok se s fotolovom ukvarja od leta 2015. Od takrat pa vse do danes svojo ponudbo stalno dopolnjujejo in nadgrajujejo. Atraktivne opazovalnice v gozdu so zgradili na več različnih mestih in jih sodobno opremili, da obiskovalcem omogočajo svojstveno doživetje.

Opazovanje medveda in fotolov v Loškem Potoku izvajajo od maja do konca septembra. Priporočena je ustrezna pohodniška oprema, saj se je do opazovalnic potrebno sprehoditi peš. Obiskovalci naj ta dan ne uporabljajo parfumov in dišav, saj močne vonjave lahko vplivajo na pojavnost medveda pri opazovalnici. Odsvetovana je tudi raba svetlih oblačil v živahnih barvah, priporočajo oblačila v zemeljskih odtenkih (temno rjava, siva, temno zelena). V opazovalnici se gostje nahajajo približno 4 ure, od 17. do 21. ure, odvisno od letnega časa in trajanja dnevne svetlobe. Goste vseskozi spremlja eden od vodnikov.

Lovska družina Loški Potok je prva v Sloveniji, ki je za opazovanje medveda pridobila certifikat »medvedu prijazno«. Certifikat podeljujejo v okviru evropskega projekta Life Dinalp Bear. Oznaka »medvedu prijazno« je namenjena promociji produktov in storitev, katerih izdelava in izvedba ni škodljiva medvedu in njegovemu habitatu. S to oznako želijo doseči večjo prepoznavnost in dodano vrednost storitev opazovanja medveda v Loškem Potoku. LD Loški Potok pa sodeluje tudi pri drugih pomembnih mednarodnih naravovarstvenih projektih.

Naselitev risa in sodelovanje pri projektu Life Lynx

Vas zanima, zakaj je ris na našem prostoru že skoraj izumrl in kakšen pomen ima njegovo doseljevanje z drugih območij Evrope? Si želite spoznati risov način gibanja in plenjenja? Bi radi ugotovili, kako lahko prepoznate njegove sledi in koliko sreče je potrebno, da risa opazite v naravi? Vse to lahko izveste iz prve roke pri Lovski družini Loški Potok, ki že dve leti uspešno sodeluje pri mednarodnem projektu Reševanje risa v Dinaridih in JV Alpah pred izumrtjem ali na kratko LIFE Lynx. V letih 2019 in 2020 so v okviru omenjenega projekta na območju Loškega Potoka iz prilagoditvene obore izpustili dva risa. V sklopu projekta bodo do leta 2024, ko se projekt zaključi, na območje Dinaridov in JV Alp iz Romunije ter Slovaške preselili še več risov, da bi preprečili izumrtje trenutne populacije.

Snemanje dokumentarnega filma Karavanken Bear 2019

V juniju 2019 je ekipa avstrijske televizije ORF snemala dokumentarni film o medvedih in sobivanju z njimi v Sloveniji in Avstriji. Dokumentarni film prikazuje tudi pomen naselitve rjavega medveda na določenih teritorijih in njegov vpliv pri obnovitvi populacije določenih živalskih vrst, kot sta volk in ris, ter nekaterih vrst gob in celo kranjske čebele. Snemanje je potekalo tudi na območju Loškega Potoka v sodelovanju z lovsko družino.

Izgradnja naravoslovnega doma, zelene sobe in učne poti – projekt lokalne akcijske skupine po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe

V letih 2020 in 2021 je Lovska družina Loški Potok obnovila in dogradila obstoječi gospodarski objekt, ki več let ni imel svoje funkcije. Omenjeni objekt so spremenili v pravi naravoslovni dom, ki jim služi pri trženju opazovanja medveda v naravi, izvajanju naravoslovnih dni za osnovne šole ter organiziranje zanimivih naravoslovnih delavnic. V sklopu naravoslovnega dne se učenci seznanijo z divjimi živalmi v naravni velikosti in njihovim življenjskim prostorom, si ogledajo film o risu in medvedu ter prepoznavajo načine oglašanja posameznih živali. Otrokom predstavijo divje živali in ptice na območju Loškega Potoka, podrobneje jih seznanijo z značilnostmi posameznih živalskih vrst, načinom parjenja, časom kotitve mladičev ter na kaj moramo biti obiskovalci gozda posebej pozorni v času poleganja mladičev. Posebno doživetje za učence je zagotovo ogled t. i. zelene sobe, kjer lahko otroci vidijo nagačene živali v naravni velikosti in replike njihovih brlogov in zavetij, ki so jih člani lovskega društva ustvarili iz naravnih materialov. Del naravoslovnega dne je namenjen tudi spoznavanju ogroženih živalskih vrst na območju Loškega Potoka, zakaj so nekatere živalske vrste že skoraj izumrle in kako lahko njihovo izumrtje preprečimo.

Program naravoslovnih delavnic je namenjen predšolskim otrokom ter varovancem doma starejših občanov v okviru delovne terapije. Udeleženci bodo poleg spoznavanja življenja v gozdu izdelovali in prepoznavali glinene ali mavčne odtise živalskih sledi ali risali gozdne živali na plakate.

Z izvedenim projektom želi potoška lovska družina povečati prepoznavnost Loškega Potoka kot turistično destinacijo, spodbujati dejavnosti in programe, ki zmanjšujejo posege v naravo, krepiti zavedanje o bogastvu neokrnjene narave in varovanju vseh divjih živali ter ozaveščati prebivalce o pomenu varstva narave in njenega ohranjanja.

Lesna zadruga Loški Potok z.b.o., so.p.

Hrib-Loški Potok 17
1318 Loški Potok
Matična številka: 6997988000
Davčna številka: SI 49411942

Kontakt

Telefon

Email