Okolica

TURISTIČNA PONUDBA IZ OKOLICE LAS PO POTEH DEDIŠČINE OD TURJAKA DO KOLPE

V nadaljevanju so predstavljene nekatere naravne in kulturne znamenitosti sosednjih ter bližnjih občin, ki se ravno tako nahajajo v območju Lokalne akcijske skupine po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe kot občina Loški Potok in s svojimi posebnostmi vabijo k obisku.

Soteska Kadice – naravna znamenitost

Ena najlepših naravnih znamenitosti, ki se nahaja v bližini Loškega Potoka, je zagotovo soteska Kadice v občini Sodražica. To zanimivo sotesko so oblikovali pritoki najdaljše sodraške ponikalnice – Bistrice. Pritoka Mateča voda in Lopata pritečeta izpod Bloške planote, Podstenščica pa izpod prepadne stene Podstenškega brega. S svojim tokom so v strugo skozi leta izdolbli čudovite naravne podobe – kadice in krajši kanjon ter ustvarili slikovite slapove ter brzice. Po soteski se lahko sprehodite peš ter uživate v žuborenju vode in prijetnem hladu v vročih poletnih dneh. Izhodišče je v vasi Podklanec, sledite oznakam na glavni cesti Sodražica–Nova vas.

Nova Štifta z romarsko cerkvijo Marije Vnebovzete – sakralna kulturna dediščina

Nova Štifta je naselje v občini Sodražica, ki je najbolj znano po svojem romarskem središču. Na rahli vzpetini sredi neokrnjene narave se nahaja baročna cerkev Marije Vnebovzete, zgrajena v letih 1641–1671. Po ustnem izročilu naj bi cerkev začeli graditi po prikazovanjih Marije pobožnemu kmetu Matiju Furlanu. Pred tem je na tem mestu stala kapelica. Leta 1780 so cerkvi dozidali svete stopnice, ki jih je s freskami poslikal Anton Postl. V 18. stoletju so na Novi Štifti zgradili še samostan in kapelo sv. Jožefa. Od leta 1941 romarsko središče upravljajo frančiškani.

Cerkev pri Novi Štifti je lep primer izvirne baročne arhitekture z osmerokotnim tlorisom ter kvadratnim prezbiterijem. Oba dela stavbe sta obokana z listnatima kupolama. Oltarji in prižnica sodijo med najlepše spomenike rezbarske umetnosti v drugi polovici 17. stoletja.

Ob obisku Nove Štifte se boste lahko navduševali nad mogočnimi lipami pred cerkvijo, ki ponujajo hladno senco v poletnih dneh. Lahko se tudi povzpnete na hišico na drevesu, ki je postavljena v krošnji največje lipe, in uživate v lepem razgledu.

Rokodelski center Ribnica – kulturna dediščina

Rokodelski center Ribnica deluje v okviru javnega zavoda. Pod tem imenom upravljajo štiri dejavnosti: muzej, galerijo, trgovino in rokodelstvo, ki izvira iz ribniške tradicije izdelave suhe robe in lončarstva. Prizadevajo si, da bi postali dinamično središče suhe robe in lončarstva in bili primerljivi s podobnimi rokodelskimi središči po svetu. Njihovo poslanstvo je trajna skrb za celostno ohranjanje in razvoj kulturne dediščine ter njeno povezovanje s sodobnim ustvarjanjem, turizmom in ostalimi panogami gospodarstva. Z organizacijo izobraževanj, populariziranjem domače in umetnostne obrti ter sodobnih likovnih ustvarjanj želijo obiskovalcem približati kulturno identiteto prostora. Ponudba v Rokodelskem centru Ribnica je raznovrstna in bogata, primerna različnim ciljnim skupinam. Program prilagodijo tako predšolskim kot šolskim skupinam in tudi ostalim obiskovalcem, radovednežem in ustvarjalcem.

Trubarjeva domačija – kulturna dediščina

Trubarjeva domačija že več kot trideset let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na življenje in delo Primoža Trubarja, ki je pred več kot 470 leti napisal prvo slovensko knjigo in s tem postal oče slovenskega jezika. Trubarjevo domačijo sestavlja več poslopij: spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka, gospodarsko poslopje in kozolec. Omenjeni objekti stojijo na mestu, kjer je stala domnevna hiša Trubarjevih sorodnikov, vendar so stari približno 200 let. Trubarjeva rojstna hiša je bila drug mlin, ki je danes v razvalinah. Pod različnim vodstvom Trubarjeva domačija obratuje od leta 1986. Njen trenutni lastnik je Občina Velike Lašče. Informacijsko središče z muzejsko zbirko je za obiskovalce odprto vsak dan, za organizirane skupine je na voljo tudi vodenje z razlago. Poslanstvo domačije se prepleta skozi različne dogodke. Ti so izobraževalni (predavanja in delavnice), kulturno-umetniški (razstave, literarni večeri) ter turistični (organizirani pohodi). Vsem je skupna vizija, da obiskovalcem predstavijo pomen Primoža Trubarja ter dogodke iz časa 16. stoletja in reformacije na Slovenskem.

Lesna zadruga Loški Potok z.b.o., so.p.

Hrib-Loški Potok 17
1318 Loški Potok
Matična številka: 6997988000
Davčna številka: SI 49411942

Kontakt

Telefon

Email